Intervju med Aftonbladet om covidvaccinerna

Lite utveckling av tankarna som inte framkom i artikeln:

När vi bestämde att vi ska ha allmän sjukvård accepterade vi premissen att det är ovärdigt ett samhälle att låta människor dö ute på gatan när vi har teknologi och resurser att rädda dem. Alla restriktioner osv som införts nu i efterdyningarna av covidpandemin går att direkt koppla till denna övertygelse.

En av de främsta anledningarna till vi försöker ”platta till kurvan” är för att sjukvården ska hinna behandla och rädda så många som möjligt. Tänk dig själv om vi slår i kapacitetstaket utan att kunna bygga ut det tillräckligt snabbt (jag menar, hur skulle man ens trolla fram sjukvårdspersonal som kan ta hand om den mängden patienter även om alla hade en personlig respirator reserverad?) och människor står utanför akuten och kan inte andas. Hur hållbart är det?

Det finns en chans att man lyckas pressa ner mängden patienter som samtidigt behöver vård när man vaccinerat riskgrupperna. Det är långt ifrån säkert, men kanske. Isåfall kan de som inte vill vaccinera sig slippa och rulla tärningen med viruset istället. Men om det inte blir så – om patienttrycket på sjukhusen inte avtar markant – ja, då gäller det att välja mellan vaccin eller fortsatta restriktioner tills dess att viruset försvinner långsamt pga uppbyggd flockimmunitet över några år.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/563G7z/forskaren-om-vaccinoron-finns-inget-alternativ

Covidvaccinen har testats på tiotusentals människor. Biverkningar som rapporterats är milda: rodnad och smärta där det injicerades, muskelvärk och huvudvärk.

– 90 till 95 procent av vaccinens biverkningar upptäcks inom två månader, under fas 3-studierna. Det finns inga indikationer hittills på några allvarligare biverkningar, säger Jalalvand.

Har vi ett samhällsansvar att vaccinera oss?

– Jag kan inte se skillnaden mellan individ och samhälle i den här pandemin, vi alla drabbas. Jag tycker att man har ett ansvar mot sig själv och sin familj att försöka bli av med den. Allas liv är på paus nu.

Publicerad av Farshid Jalalvand

Forskare inom molekylär mikrobiologi. Skribent.

Lämna en kommentar